Πως λειτουργεί το First Step®;

Όταν είστε έγκυος, το σώμα σας παράγει την ορμόνη της εγκυμοσύνης hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη). Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, τα ούρα αρχίζουν να περιέχουν αυξανόμενα επίπεδα της ορμόνης hCG. Σε μη έγκυες γυναίκες η συγκέντρωση της ορμόνης hCG είναι συνήθως 5.0mIU/ml. Όταν υπάρχει καθυστέρηση της περιόδου, τα επίπεδα της hCG είναι περίπου 100 mIU/ml με επίπεδα κορυφής 100.000 έως 200.000 mIU/ml. Το First Step® είναι ένα ταχύτατο τεστ κύησης που χρησιμοποιεί τον χρωματογραφικό ανοσοπροσδιορισμό για τη ανίχνευση της παρουσίας της ορμόνης hCG στα ούρα σας με σκοπό την πρώιμη ανίχνευση της εγκυμοσύνης.

Πόσο ευαίσθητο είναι το τεστ;

Το τεστ κύησης First Step® είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και σχεδιασμένο να ανιχνεύει μία πολύ μικρή ποσότητα της ορμόνης της κύησης hCG στα ούρα σας. Θα σας δείξει θετικό αποτέλεσμα ακόμα και με δείγματα ούρων που περιέχουν hCG σε επίπεδα 10mIU/ml (Milli-International Units) ή μεγαλύτερα.

Πότε μπορώ να κάνω το τεστ;

Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 7 ημέρες από την επαφή προτού κάνετε το τεστ. Εφόσον κάνετε το πριν την πρώτη ημέρα καθυστέρησης συνιστάτε να χρησιμοποιήσετε τα πρώτα πρωινά ούρα. Ένα γρήγορο θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι είστε πιθανότατα έγκυος, αλλά ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να επανεξεταστεί με ένα νέο τεστ την πρώτη ημέρα που περιμένετε την περίοδό σας. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τα πρώτα πρωινά ούρα αν ήδη είστε στην πρώτη ημέρα καθυστέρησης.

Τι θα κάνω αν λάβω ένα θετικό αποτέλεσμα;

Ένα θετικό αποτέλεσμα δείχνει ότι η hCG έχει ανιχνευτεί στα ούρα σας σε επίπεδο ίσο ή μεγαλύτερο των 10 mIU/ml και πιθανόν είστε έγκυος. Θα πρέπει να μιλήσετε στο γιατρό σας και να συζητήσετε την εγκυμοσύνη σας καθώς και τα βήματα και τις προφυλάξεις που θα πρέπει να λάβετε στη συνέχεια. Επιπρόσθετα μπορεί να θέλετε να επιβεβαιώσετε το αποτέλεσμα επαναλαμβάνοντας το τεστ με ένα νέο First Step® τρεις ημέρες αργότερα. Να θυμάστε, ότι η άμεση προγεννητική φροντίδα είναι πολύ σημαντική για ένα υγιές μωρό και μία υγιή μητέρα.

Τι θα κάνω αν λάβω ένα αρνητικό αποτέλεσμα;

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι δεν ανιχνεύθηκε η ορμόνη της εγκυμοσύνης hCG και πιθανά δεν είστε έγκυος. Μπορεί όμως το επίπεδο της hCG στα ούρα σας να μην είναι ακόμα αρκετά υψηλό για να ανιχνευθεί ή μπορεί να έχετε υπολογίσει εσφαλμένα την ημέρα που αναμενόταν η περίοδος σας. Αν κάνατε το τεστ πολύ νωρίς, δοκιμάστε ξανά μετά από 48 ώρες με ένα νέο First Step®. Εάν ήδη έχετε καθυστέρηση, δοκιμάστε ξανά σε 72 ώρες με ένα νέο First Step®. Εάν το αποτέλεσμα του τεστ παραμένει αρνητικό και η καθυστέρηση συνεχίζει επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Γιατί η γραμμή αποτελέσματος δεν είναι τόσο έντονη όσο η γραμμή ελέγχου;

Τό πόση έντονη είναι η γραμμή αποτελέσματος εξαρτάται από τη ποσότητα της ορμόνης hCG στα ούρα σας. Έτσι μία μία μεγαλύτερη ποσότητα hCG στα ούρα σας θα παράγει μία πιό έντονη γραμμή αποτελέσματος ενώ μια μίκροτερη ποσότητα της ορμόνης hCG στα ούρα σας θα παράγει μία λιγότερο έντονη γραμμή.

Τι θα κάνω αν δεν είμαι σίγουρη πόσο έντονη είναι η γραμμή αποτελέσματος;

Αν το τεστ είναι θετικό, το παράθυρο αποτελεσμάτων θα εμφανίσει ΔΥΟ χρωματισμένες γραμμές έως και πέντε λεπτά μετά την έκθεση της απορροφητικής άκρης του τέστ στα ούρα. Το αποτέλεσμα είναι θετικό ανεξάρτητα από το πόσο έντονες είναι οι γραμμές. Εντούτοις αν δεν είστε σίγουρη για το αποτέλεσμα μπορείτε να το επιβεβαιώσετε επαναλαμβάνοντας το First Step® μετά από 3-4 ημέρες όταν η άνοδος της hCG θα κάνει την γραμμή αποτελέσματος να εμφανιστεί πιό έντονα.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το τεστ;

  • Αν παίρνετε φάρμακα, πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες των κατασκευαστών πριν να κάνετε το τεστ. Πιθανόν να υπάρχουν προειδοποιήσεις για ουσίες που περιέχονατι στα φάρμακα και μπορεί να επηρρεάσουν το αποτέλεσμα του τεστ.
  • Η εκτέλεση του τεστ πολύ νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα λόγω του ότι η ορμόνη hCG δεν έχει αυξηθεί αρκετά. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επαναλάβετε το τεστ τουλάχιστον 48 ώρες αργότερα.
  • Εάν τα ούρα είναι πολύ αραιά (π.χ αν έχετε πιει πολύ νερό) μπορεί να μην περιέχουν το απαιτούμενο επίπεδο hCG. Εάν υπάρχει υποψία εγκυμοσύνης, περιμένετε 48 ώρες και επαναλάβετε με ένα νέο τεστ.
  • Τα φάρμακα γονιμότητας που περιέχουν hCG μπορούν να οδηγήσουν σε παραπλανητικά αποτελέσματα (αυτά τα φάρμακα χορηγούνται συνήθως με ένεση και αν κάνετε το τεστ πολύ σύντομα μετά τη λήψη τους μπορεί να λάβετε ένα ψευδές θετικό αποτέλεσμα “έγκυος”).
  • Άλλες θεραπείες γονιμότητας (όπως κιτρικό κλομιφαίνιο), παυσίπονα και αντισυλληπτικά δεν επηρεάζουν κατά κανόνα το αποτέλεσμα.
  • Εάν έχετε σταματήσει πρόσφατα να χρησιμοποιείτε ορμονικές αντισυλληπτικές μεθόδους ή θεραπείες γονιμότητας όπως το κιτρικό κλομιφαίνιο, ο κύκλος σας μπορεί να παρουσιάζει ανωμαλία με αποτέλεσμα να κάνετε το τεστ νωρίτερα από ότι θα έπρεπε.
  • Εάν πρόσφατα υπήρξατε έγκυος (ακόμα και αν δεν ολοκληρώθηκε η κύηση) μπορεί να λάβετε ένα ψευδές αποτέλεσμα «έγκυος».
  • Η έκτοπη κύηση, οι κύστες ωοθηκών, η εμμηνόπαυση και ορισμένες σπάνιες ιατρικές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε παραπλανητικά αποτελέσματα.
  • Εάν έχετε ένα θετικό αποτέλεσμα (έγκυος), είναι πιθανό αργότερα να διαπιστώσετε ότι δεν είστε έγκυος. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω φυσικής απώλειας της εγκυμοσύνης (αποβολή) η οποία στα πολύ αρχικά στάδια δεν έχει συμπτώματα και έτσι δεν γίνεται αντιληπτή.
  • Εάν έχετε απροσδόκητα αποτελέσματα, θα πρέπει να τα συζητήσετε με το γιατρό σας.